Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske u Podgorici

Dan državnosti Republike Hrvatske (30.svibanj) svečano je obilježen u četvrtak u Podgorici u organizaciji Veleposlanstva RH u Crnoj Gori. Nakon intoniranja himni brojnim zvanicama i gostima obratio se veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

„Zahvaljujem Klapi Cambi i Ženskom zboru Alata  na lijepo izvedenim himnama Republike Hrvatske, Crne  Gore i Europske unije. Poštovani predsjedniče Crne Gore, gospodine Milatoviću, poštovana gospođo Milatović, vaše ekselencije. Uvaženi nadbiskupe Gjonlleshaj. Njegovo Kraljevsko Veličanstvo Knjaz Nikola. Saborski zastupnici, potpredsjednici Vlade, ministri, dragi prijatelji iz hrvatske zajednice, dragi direktori tvrtki, dragi svećenici i časne sestre, dame i gospodo, cijenjeni uzvanici svakog od vas ponaosob iz dubine srca pozdravljam. Poseban pozdrav novoimenovanom rukovodstvu Bokeljske mornarice, posebice  admiralu Vičeviću, koji je ujedno i najtrofejniji sportaš Crne Gore. Pozdravljam i da i novog direktora Zračne luke Crne Gore Roka Tolića iz Dubrovnika. Crna Gora je prošlog utorka postala punoljetna od svoje obnove. Sretan Dan nezavisnosti Crne Gore! Osjećao sam se divno na Cetinju, gledajući desetke tisuća Crnogoraca i Crnogorki obučenih u nacionalne boje, mnogi prekriveni crnogorskom zastavom. Izvedena je i pjesma ‘Sa Lovćena vila klice…’.

Na sutrašnji dan (30. svibanj), prije 34 godine, konstituiran je prvi višestranački saziv Hrvatskog sabora. Inače, Hrvatski sabor je od 9. stoljeća bio trajni nositelj hrvatskog identiteta, sve do 1918. godine kada je ukinut. To je osobito važno zbog čestih promjena državnopravnog okvira i diskontinuiteta hrvatske samostalne državnosti“ – poručio je Veleposlanik Veselko Grubišić.

Veleposlanik Veselko Grubišić – foto Radio Dux

Veleopslanik je podsjetio da je referendum u Hrvatskoj  održan 19. svibnja 1991. gotovo godinu dana nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Biračima su postavljena dva pitanja na koja su mogli odgovoriti “Za” ili “Protiv”. Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Od tog postotka njih 94,17% podržalo državnu samostalnost  Hrvatske, dok je 5,38% glasovalo za ostanak Hrvatske u Jugoslaviji.

„Hrvatska je stabilna europska  država. Pouzdani smo, ugledna i uzorna članica UN-a, NATO-a, EU i drugih važnih međunarodnih organizacija. Svima smo odličan  susjed. Hrvatska uživa izvrstan imidž jedne od deset najljepših zemalja i najsportskijih nacija svijeta.

Apeliram na sve progresivne snage u ovoj divnoj   zemlji da spriječe zloćudne utjecaje izvana i unutarnje pokušaje rušenja hrvatsko-crnogorskih odnosa.

Želim da se suradnja Crne Gore i Hrvatske nastavi  razvijati u pozitivnom smjeru. Hrvatska nikada neće ostaviti  na cjedilu Crnu Goru“ – poručio je u svom izlaganju veleposlanik Veselko Grubišić.

Prisutnima se obratio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović

Jakov Milatović – foto Radio Dux

Prisutnima se obratio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je kazao da unaprjeđenje ekonomske suradnje, kredibilno partnerstvo u okviru NATO saveza i nesebična potpora Hrvatske crnogorskom europskom putu, predstavljaju najvažnije stupove bilateralnih odnosa  dvije države. Istakao je da treba jačati prijateljstvo i kreirati  zajedničku budućnost u okviru EU.

Rekao je da je kao predsjednik Crne Gore ponosan na bogato tradicionalno nasljeđe hrvatskog naroda u Crnoj Gori koje, predstavlja jedan od najvrjednijih  dijelova crnogorske kulturne riznice. Čestitao je svim Hrvaticama i Hrvatima  Dan državnosti, uz želje da budućnost Hrvatske bude obilježena sveukupnim prosperitetom i blagostanjem.

Među gostima, prijemu  su nazočili i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević,  zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik HNV – a Zvonimir Deković, Mirko Vičević predsjednik HGD-a i Admiral Bokeljske mornarice, kao i  brojni predstavnici političkog i javnog života.